Op zaterdag 5 november vond de tweede ronde van de externe competitie plaats. Twee teams van Staunton gingen op weg naar De Kentering in Rosmalen. Een gezellige club mannen ontving ons op een voor hen ongebruikelijke locatie. Nog even helpen met  klaarzetten en we konden van start. Iedereen heeft zijn best gedaan en er zijn verschillende interessante partijen op het bord verschenen.

Daan van Ommen speelde met zwart tegen Paul Willemen. Daan is goed van start gegaan en wist een voordeel te pakken. Paul was ten einde raad en was eigenlijk klaar om op te geven. Hij probeerde echter eerst nog een combinatie uit te voeren. Een beetje argeloos en wellicht iets te snel gespeeld ging Daan erin mee. Daarmee eindigde de partij met mat achter de paaltjes. Een winstpartij voor de Kentering.

King Nikki speelde op het eerste bord van Staunton 1. Gezien zijn rating geen gekke keus. Het was King Nikki die aangaf dat we moesten indelen op basis van bondsrating. Toch kreeg hij het flink benauwd bij het idee dat hij de bord 1 spelers was. Daar staat toch een bepaalde druk op. Het doel was remise en dat doel is behaald. Nikki heeft het prima volgens plan afgewikkeld. Het eerste halve punt voor Staunton was een feit.

Eric komt naar mij toe om te vragen met wie hij moet overleggen om eventueel remise aan te bieden of aan te nemen. Dat antwoord was kort: “met jezelf”. Hij was immers de vervangend teamleider van Staunton 2. Staunton 2 staat op dit punt met 2 verliespunten achter. Gaat Eric voor remise dan heeft het team verloren. Eric besluit door te spelen. Met een prachtig pionnen eindspel weet hij de eerste winstpunt voor Staunton binnen te halen.

Tamara speelde met wit tegen Wilbert van Eijk. Het Morra Gambiet kwam op het bord. Een opening die ze graag speelt. Wilbert was er niet helemaal mee bekend, maar speelde het voortreffelijk. Er werd van beiden kanten geen overduidelijke fouten gemaakt. Tamara gaf deze keer dus geen stukken cadeau. Wel werd die ene pion uiteindelijk fataal. Knap gespeeld van Wilbert. Inmiddels de vijfde verliespartij voor Staunton.

Cees van Gils speelt met wit tegen David Bruggeman. Cees dacht ik speel op bord 3 dus kan wel eens iets geks proberen. Hij opent met g4. Een opening waarbij Cees een kwaliteit probeert te winnen op h8. De tegenstander gaf deze kwaliteit bewust in ruil voor een heleboel tegenspel. Cees heeft geen voordeel kunnen halen uit zijn kwaliteit voorsprong. David heeft geen enkele kans gegeven. Een zesde verliespartij voor Staunton. Het begon er inmiddels aardig somber uit te zien.

De teamleider van Staunton 2 was helaas ziek en kon niet spelen. Op het laatste moment kon onze held Owen van Santen voor hem invallen. We hadden geen betere speler kunnen wensen. De partij ging heel lang gelijk op. Zou dit afstevenen op remise? Een remise zou verlies betekenen voor het team. Owen speelt het super netjes tegen Roel Jongenelen. Een klein kansje buit hij uit tot een winst. Owen Rulezzz!! Daarmee eindigt Staunton 2 deze middag met 2-2, een gelijkspel. Mooi gedaan.

De laatste twee partijen gaan aardig lang door. Er is wat rumoer door het opruimen van de speelzaal en het kletsen/ drinken van de personen die al klaar zijn. Daniël had er zichtbaar last van. Marc Smits is de beroerdste niet en zet de klok even op stil tot alle rumoer verdwenen is en ze weer rustig verder kunnen spelen. Het is een heel spannende pot en de kansen schommelen heen en weer. De tijd raakt op, maar gelukkig krijg je na 40 zetten nog een half uurtje extra tijd. Marc vraagt zich af waarom alle andere partijen toch zo snel klaar waren, er is toch nog tijd zat? Hij staat ondanks dat hij aan de beurt is op en gaat op zijn gemak even 7 minuten de tijd nemen om een peukje te roken. Dat beetje ontspanning tussendoor mocht niet baten. Daniël speelt het eindspel voortreffelijk en weet de promotie te garanderen waarop Marc het toch opgeeft. Staunton 1 eindigt hiermee met 2,5 punt tegen 5,5 punt. De Kentering heeft verdient gewonnen.
De Kentering 1
RatingStaunton Etten-Leur 1RatingRonde 2
Beek ter, L.J. (Leon)1829Es van, N.W. (Nikki)1653½ – ½
Fürstenberg, M.T. (Tom)1749Kuijpers, K. (Kasper)01 – 0
Bruggeman, D.A.G. (David)1821Gils van, C.M.W. (Cees)16381 – 0
Eijk van, J.A.P. (Hans)1642Nipius, P.F.F. (Flip)16381 – 0
Knuvers, J. (Johan)1627Struijs, M. (Martijn)15211 – 0
Mas de, L. (Luigi)1599Heuvel van den, D. (Dave)00 – 1
Eijk van, W.J.W. (Wilbert)1564Boxel van, T. (Tamara)13041 – 0
Smits, J.C. (Marc)1549Koopman, D. (Daniel)14290 – 1
Gemiddelde Rating:1673Gemiddelde Rating:15315½-2½

De Kentering 3
RatingSV Staunton 2RatingRonde 2
Roos, P. (Pieter)1344Bolier, E. (Eric)15830 – 1
Willemen, P. (Paul)1505Ommen van, D. (Daan)01 – 0
Jongenelen, R.J. (Roel)1444Santen van, O. (Owen)11230 – 1
Duong, R. (Ralf)0Ouden den, W. (Wim)01 – 0
Gemiddelde Rating:1431Gemiddelde Rating:13532-2
Staunton versus De Kentering