Een underdog-verhaal

                                                                                                       Zaterdag 8 oktober 2022

Lief dagboek,

Vandaag was een spannende dag. Ons team moest een thuiswedstrijd spelen tegen DSC Dongen. Op papier het sterkste team in onze poule. Hun sterkste speler had maar liefst een angstaanjagende rating van 2144. Het feit dat hun derde bord speler een hogere rating had dan onze eerste bord speler kalmeerde de gemoederen ook niet. Hun gemiddelde rating 1793 en de onze 1600. Waren we als makke schapen die naar de slachtbank werden gebracht?

De klok sloeg 12.55 en onze tegenstanders liepen vol vertrouwen binnen. Althans de meeste, dhr. Philippe was iets te laat vanwege auto problemen en onze Flip was ook niet helemaal op tijd.

Onze tegenstanders namen vol zelfvertrouwen plaats achter de borden. Ja, ze waren sterk en vol zelfvertrouwen maar, lief dagboek, zeer vriendelijk en sympathiek. Ik heb gezocht maar kon geen arrogantie van hun kant bespeuren. Misschien jammer, want tegen arrogante mensen heb je toch iets meer de aandrift, het elan om te winnen. Althans zo werkt dat bij mij.

Cees van Gils wond er geen doekjes om en speelde meteen op het scherpst van de snede. De zwarte koningsvleugel als snel gepenetreerd door een wit pionnetje op g7 met het plan om met Te1+ het zwart bijzonder moeilijk te maken. Helaas wist de tegenstander van Cees wel raad met deze snode plannen en wist alle ellende te voorkomen met een welgeplaatste loper op b4. Helaas, maar geen schande, een punt voor onze tegenstander.

Maikel verloor ook. Na afloop zei hij dat hij eigenlijk weinig kans had, weggedrukt door het sterke spel van zijn tegenstanden dhr. Roots ( rating 1936). Tja eerlijk is eerlijk het was een verdiende winst voor de tegenstander.

Xander – Nikki
Zet 28. Tc8+Af en toe liep ik wat rond in de zaal om te gluren naar de partijen rondom mij. Op zoek naar een hoopvolle partij. Zodoende gluurde ik naar de partij van Nikki. Lief dagboek, ik moet zeggen dat zag er niet verkeerd uit. Nikki leek zijn koningstitel wederom waar te maken. Met maar liefst twee pionnen voorsprong een mooie overwinning in het vooruitzicht. Zo leek het. Maar de droom viel in duigen toen zijn tegenstander onverwacht de toren op de achterste rang plaatste en de koning van Nikki plaats moest maken. De eenzame toren van Nikki  was het slachtoffer van deze winnende zet. Nikki nam het zichzelf onnodig kwalijk, zijn tegenstander had eigenlijk niet gewonnen, maar Nikki had wel verloren.

Ook Flip en Daniel kregen een domper te verduren. Ze speelde goed, maar werden overheerst.

Ja lief dagboek, ik kan hier eindigen met de clichématige woorden dat we weliswaar zijn ingemaakt maar dat het toch vooral een gezellige dag was en dat we misschien de volgende ronde meer geluk zullen hebben. Ik zou niet eens liegen lief dagboek. Het was namelijk een zeer gezellige dag. Toch zou het mooier zijn als er ook nog schaaktechnische succesverhalen te vertellen zouden zijn.

Ik breng je op een dwaalspoor lief dagboek want deze verhalen waren er zeker. Ik bewaarde het beste gewoon voor het laatste. Dit underdog-verhaal eindigt zoals een dergelijk verhaal hoort te eindigen. Met onverwachte zoete overwinningen die doen inspireren naar meer. De eerste inspiratiebron was toch zeker Tamara. Een partij in het klassiek Italiaans waar ze een pion weggaf of offerde, ik ben niet zeker. Hoe dan ook sloot ze de pot af met overweldigend geweld. Ze offerde, ja offerde, haar toren om een aanval in te zetten die de sterkste legioenen zouden doen beven. Nog enigszins genadig pakte ze niet alle stukken die ze had kunnen pakken, maar de stelling van de tegenstander was al ingestort als een kaartenhuis, dat ene stuk deed er niet eens meer toe. Tamara won na voortreffelijk spel.

Martijn – Ivo
Zet 21. Thd1 – bxc3

Martijn maakte het ook weer spannend. In het middenspel gaf hij het voordeel aan zijn tegenstander. Gelukkig is Martijn een eindspelexpert en welnu, het einde moest nog komen. Dit ging ongeveer als volgt. De tegenstander van Martijn offerde zijn loper met als doel een pion-promotie te verwezenlijken. Erg ambitieus maar zekers niet verkeerd. Het probleem met goede plannen is dat je ze ook goed moet uitvoeren. Dit laatste lukte de tegenstander niet. Een kleine onnauwkeurigheid werd door Martijn afgestraft in het, jawel, eindspel.Lief dagboek, het valt me op dat  Martijn weer steeds sterker gaat spelen. Ik hoop dat hij deze flow doorzet. Althans tegen andere tegenstander dan mij natuurlijk.

Maarten – Jan
Zet 11. Dd3 – Lf5

Tot slot was er nog de partij van Jan tegen Maarten. Over underdog gesproken. Maarten had dus een rating van 2144 en ging zitten alsof hij al gewonnen had. Jan bleef kalm en liet zich niet intimideren door deze ‘schaakgrootheid’, maar bekeek de partij stelling per stelling. Op zet elf vond Jan een zeer vindingrijke en interessante zet ( zie stelling). Lf5! bracht het zelfvertrouwen van Maarten lichtelijk aan het wankelen. Een psychologisch remise aanbod van Jan deed daar nog een schepje bovenop. Het spel vervolgde en resulteerde uiteindelijk in een welverdiend gelijk spel. Ach lief dagboek, een technisch gelijkspel, immers, is het onredelijk dat deze remise stiekem voelde als een overwinning?

Lief dagboek, op de beginvraag of we als makke schapen naar de slachtbank werden gebracht?  Absoluut niet , we vochten als leeuwen en boekte successen. Als team verloren, maar zo voelt het niet. Een dergelijke score tegen een top team als dit is geen verlies maar een boost in zelfvertrouwen en de zekerheid dat we klaar zijn voor de strijd! Dus volgend team, kom maar op we lusten jullie rauw!

Ja lief dagboek, het was een enerverende en spannende dag. Nu ga ik slapen, tot de volgende keer.

Persoonlijke uitslagen

Staunton Etten-Leur 1RatingDSC Dongen 1RatingRonde 1
Hendrikx, J.P.G. (Jan)1921Burght van der, M. (Maarten)2144½ – ½
Gils van, C.M.W. (Cees)1644Blankert, J.P. (Philippe)18530 – 1
Merkies, M.M. (Maikel)1680Schoots, R.R. (Roelant)19360 – 1
Nipius, P.F.F. (Flip)1654Maas, M. (Mark)18680 – 1
Es van, N.W. (Nikki)1691Mahieu, X. (Xander)15940 – 1
Struijs, M. (Martijn)1502Ligt de, I. (Ivo)16491 – 0
Boxel van, T. (Tamara)1272Kloe de, M. (Maarten)15991 – 0
Koopman, D. (Daniel)1433Swinkels, A. (Ad)16970 – 1
Gemiddelde Rating:1600Gemiddelde Rating:17932½-5½

Staunton versus DSC Dongen