Ronde 6 externe competitie 12-03-2022

Ronde vijf van de externe competitie tegen ‘Best Moves’ ( intimiderende naam overigens) is uitgesteld en verschoven naar April. Hopelijk vinden wij dan de allerbeste moves.
Vandaar dat we nu eerst ronde 6 speelde. Of is ronde 6 dan eigenlijk ronde 5 of.. .,laat maar als je hier te lang over nadenkt wordt het erg verwarrend allemaal. Ronde 6 dus.
Voor deze gelegenheid met ons team afgereisd naar het mooie Tilburg. We kwamen aan bij een enorm gebouw met veel verschillende zalen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk de juiste zaal gevonden. De teamopstelling werd uitgewisseld en de (vervangend) teamleider van de Stukkenjagers controleerde nog even of iedereen aan het juiste bord had plaatsgenomen. Dit was het geval en zodoende gingen we van start.

De schaakmiddag kenmerkte zich door het wisselvallige verloop van de partijen. Onze debutant Daan van Ommen speelde een goede pot tegen zijn tegenstander en kwam vlot meerdere pionnen voor te staan. Helaas blunderde Daan in een gewonnen eindspel toch nog zijn toren weg en moest de winst aan zijn tegenstander overhandigen. C’est la vie.

Owen kreeg de Engelse opening voor zijn kiezen 1.c2-c4. Dit bracht Owen niet van zijn stuk en speelde simpelweg 1. … e7-e5. Echter besloot Owen iets te snel met zijn Dame aan de wandel te gaan. Dit gaf Gijs ( zijn tegenstander) dusdanig voordeel dat het op de 14e zet al bekeken leek voor Owen. Owen behield zijn stoïcijnse nuchterheid en als Houdini uit de boeien, zo ontsnapte Owen uit zijn benarde positie en zette deze zelfs om in winst.

De partij van Nikki tegen Jeffrey was alles behalve vuurwerk. Wat ruilen hier en wat ruilen daar. Weinig opstuivend zand. De partij stevende af naar een remise. Althans zo leek het lange tijd. Blijkbaar zinde dit Jeffrey toch niet en besloot zodoende tot, ‘de dood of de gladiolen’, een loperoffer voor wat pionnen. Nikki waardeerde het aanbod en maakte de partij met een mooie combinatie af.
Helaas voor Jeffrey, geen gladiolen.

Eric en zijn tegenstander Jan speelde een stabiele en gelijkwaardige partij. Jan speelde ook prima maar was even vergeten wat de doelstelling van het spel was, mat zetten dus, en speelde liever zijn paard naar de rand om de toren van Eric aan te vallen dan mat in 1 af te schermen. Welnu, Eric vond het vast ook vervelend dat zijn toren werd aangevallen en twijfelde of hij nu mat moest zetten of zijn toren moest redden. Na lang beraad kon hij niet kiezen en besloot het dan maar beide in één zet te doen. Juiste keuze lijkt mij.

Het begin van de partij van Cees leek erg op die van mij en mijn tegenstander. In beide partijen werd het Caro-Kann op het bord getoverd. Cees kwam goed uit de opening en maakte het zijn tegenstander erg lastig door keer op keer de Dame aan te vallen. Wie was er hier eigenlijk de stukkenjager? Het leek allemaal erg vermoeiend maar Jens hield zijn hoofd koel en speelde ogenschijnlijk achteloos verder. De nonchalance was echter maar schijn want Jens had een snood plan in gedachten en liet Cees in de val lopen.

De tegenstander van Flip gaf op zijn eerste zet een pion weg. Overmoed? We hadden het er in de auto nog over. Het principe is simpel, alles afruilen en het eindspel winnen met de pion. Zogezegd zo gedaan. Flip fietste vrolijk door de partij heen, ruilde hier en daar wat af en met haalde een mooie overwinning binnen voor Staunton.

Mijn eigen partij verliep af en aan. Mijn tegenstander kwam erg sterk uit de opening en al snel had ik er een hard hoofd in. Toch lukt het om in het middelspel de rollen om te draaien met wat mooie penningen. Even leek het erop dat ik de partij in de pocket had. Toch nog een klein foutje van mijn kant en Ton wist eeuwig schaak te houden. Remise.

De laatste partij was die van Wiek tegen Tsz. In het eindspel stond Tsz duidelijk gewonnen. Met vijf pionnen en een loper tegen 2 pionnen en een toren leek de winst binnen handbereik. De partij ging verder, en verder de heren speelde door en door en de winst kwam maar niet. Sterker nog, de haan begon te kraaien toen het 3e remise aanbod van Wiek eveneens werd geweigerd. De partij duurde inmiddels al 5 uur en er leek geen einde aan te komen. We speelde met increment en de vlag was derhalve ook niet in zicht. Rond 18.00 werd de partij dan toch remise dankzij de 50 zetten regel.

Om deze lange iet ietwat onstuimige middag goed af te sluiten zijn we met enkele spelers lekker een hapje gaat eten bij de Griek. Daarmee hebben we onze overwinning (3-5) gevierd.

Griek

Tot volgende keer bij ronde 6.., of toch 5. Zucht Ingewikkeld weer, ronde 5. Waar we  onze  allerbeste zetten zullen laten zien.

Staunton versus Stukkenjagers 7