Afgelopen weekend was het jaarlijkse Staunton jeugdschaaktoernooi. Er waren een hoop deelnemers en er werden een hoop mooie partijen gespeeld! Samen met een clubje vrijwilligers en onder leiding van Tamara hebben we er een ontzettend leuk toernooi van gemaakt!

Groep E: Eerste toernooitje
Voor sommige in de E groep was dit toernooi hun eerste toernooitje. Onder leiding van Mats hebben zij 9 rondes gespeeld en hebben veel plezier gehad.
Tussen de rondes door was Guus Plukkel vaak bij de tussenstand te vinden. Daar was hij veel aan het rekenen: hij stond al snel op nummer 1, maar wat moest hij doen om daar te blijven? Als ik van die win en die verliest, dan kan ik van die winnen en dan kan ik nog een keer verliezen en nog steeds op de eerste plek blijven. Al deze berekeningen bleken te kloppen, want hij eindigde inderdaad op de 1e plaats! Het werd Guus niet makkelijk gemaakt. Yangyang had een goede start en scoorde erg goed aan het einde van het toernooi, wat hem een mooie 2e plek opleverde. Op de 3e plaats is Theodor geëindigd. Theodor liet zichzelf zeker als een sterke tegenstander zien met een remise tegen zowel Guus als Yangyang.
Van onze eigen club speelden Tim Soeters, Koen Miao en Floriaan Visser mee. Zij hebben het goed gedaan en zijn op de 12e, 11e en 8e plek geëindigd.

Groep D: Dermate spannend
De D groep had twee wedstrijdleiders: Mattie Mats en Neat Nikki! Het was dermate spannend vanwege meerdere redenen.
Allereerst had Lennard van Houtert een ontzettend goede start, hij had namelijk nog niks verloren. Zou hij dit kunnen volhouden? Lennard heeft hard zijn best gedaan, geen remises aanvaard en heeft al zijn partijen weten te winnen. Hierdoor scoorde hij 9 van de 9 punten en is hij dit jaar ongeslagen op nummer 1 beland, een ontzettend goede prestatie. Verder was het voor plek 2 en 3 nog heel spannend. Dex van Brakel en Jonas Verstegen speelden erg goed en kwamen elkaar in ronde 3 tegen op het schaakbord. Deze partij won Jonas, waardoor hij een voordeel had als het gelijkspel zou zijn aan het einde van het toernooi. Dex en Jonas hebben de hele dag hard geschaakt om zo veel mogelijk punten te verzamelen. Zou het Jonas lukken om met zijn gewonnen partij tegen Dex de 2e plaats te winnen of zou Dex toch meer punten verdienen om de 2e plaats te winnen? Aan het eind van het toernooi hadden beide heren 7 punten: 7 partijen gewonnen en 2 partijen verloren. De 2e en 3e plek zouden dus bepaald worden door onderling resultaat. Dit gaf Jonas de 2e plaats en Dex de 3e plaats.
Van onze eigen club speelde er 5 jeugdleden mee. Xavi Talboom haalde hierbij het beste resultaat met een 4e plaats. Ties Heeren, Tias van Loenhout, Wiktor Olszewski en Zana hebben ook ontzettend goed gespeeld en hadden veel plezier op het toernooi!

Groep C: Coole prestaties
Met Nikki als wedstrijdleider heeft de C groep er een goede dag van gemaakt met vele coole prestaties.
De coolste prestatie kwam van Artem Rychkov, die met 5 gewonnen partijen en een enkele remise de eerste plek wist te winnen. Hij bleef de hele dag scherp en heeft het zeer goed gedaan. Op de 2e plaats is Armin Ehrismann geëindigd. Hij had bijna al zijn partijen gewonnen en zag er uit als de winnaar van de C groep, maar hij wist het niet te winnen van Artem in ronde 6. Mathijs Vogels kwam al als een gevreesde tegenstander binnen met een rating van 1708. Dit liet hij ook zeker zien op het bord met 4 gewonnen partijen. Toch wisten de heren die uiteindelijk boven hem eindigden hem te verslaan en heeft Mathijs het op een 3e plaats gehouden.
De remise tegen de winnaar van de C groep kwam van ons eigen clublid Tygo Rommens! Hij was de enige die niet van Artem had verloren en heeft het met 3,5 punten naar een 4e plaats weten te halen, een erg coole prestatie!

Groep A/B: AllerBeste
Onder leiding van wedstrijdleider Martijn speelden de A/B groep als oudste groep een hoop mooie partijen, alsof zij al bij de allerbeste horen!
Er waren 2 spelers in deze groep die erg aan elkaar gewaagd waren: Roel Hompes en Tiago Omnes. Beide spelers begonnen erg sterk en waren elkaars tegenstanders in ronde 3. Deze partij eindigde in een gelijkspel. De rest van het toernooi speelden Roel en Tiago ontzettend sterk en eindigde het toernooi met 5 gewonnen partijen en 2 remises. Hierdoor zou men naar onderling resultaat moeten kijken, maar dit was een remise. Hierdoor moest er naar weerstand gekeken worden en zo is Roel op de 1e plaats geëindigd en Tiago op de 2e plaats.
Roel speelde overigens nog een ontzettend spannende partij met een verassend resultaat: de positie stond iets beter voor zijn tegenstander op het bord, maar Roel zat in een ontzettende tijdsnood (15 seconde voor Roel en 7 minuten voor zijn tegenstander). Door het hoofd koel te houden en rustig blijven nadenken wist Roel mat achter de paaltjes te vinden en op mooie wijze die partij te winnen.
Voor de 3e plaats was het ook spannend. Kenji Munsters en  Azra Yildirim zaten het hele toernooi dicht bij elkaar op de ranglijst. Azra had een remise tegen zowel Roel als Tiago, wat haar lange tijd op plek 3 zette, maar in de laatste ronde moesten Kenji en Azra tegen elkaar spelen. De winnaar zou op de 3e plaats eindigen en met een remise zou Azra de 3e plaats nemen. Er werd hard geschaakt en Kenji wist het toch te winnen van Azra en kwam zo op de 3e plaats.
Van onze eigen club speelde Anzour Bachouk en Ryan van Dokkum mee in de A/B groep. Beide spelers hebben erg hun best gedaan en hebben ook een paar partijtjes gewonnen. Zij kwamen op de 7e en 10e plek terecht.

Zoals ieder jaar waren er 2 puzzels om op te lossen voor een klein extra prijsje tijdens de prijzenuitreiking. De gehele dag zagen we mensen nadenken over de puzzels, brainstormen over de oplossing en proberen de juiste combinatie van zetten te vinden. Het waren lastige puzzels, met een mat in 6 en een stelling waar je een paard kon winnen. Degene die de oplossing wisten te vinden mochten iets uitkiezen van een tafel vol met sleutelhangers, potloden, armbandjes, allemaal in het thema van schaken.
Het Staunton jeugdschaaktoernooi van dit jaar was weer een groot succes! Er zijn een hoop mooie partijen gespeeld, spannende momenten geweest, prachtige prijzen uitgedeeld en een hoop plezier gemaakt. Graag willen we alle vrijwilligers, sponsoren, ouders en deelnemers bedanken voor deze mooie dag en we kunnen niet wachten tot het toernooi volgend jaar!