11 maart 2023

Vandaag de zesde ronde van de externe competitie tegen De Baronie uit Breda. Een belangrijke wedstrijd voor ons aangezien het al dan niet degraderen naar de 6e klasse op het spel stond.

Om de boel feestelijk te beginnen stond de muziek hard aan. Het bleek nog erg ingewikkeld deze uit te krijgen. Een of andere knutselaar had een paar mooie muziekboxen geïnstalleerd maar een uitknop of een stekker was er niet. We volgden de draadjes en waar ze eindigde (paar zaaltjes verder) trokken we ze maar uit de stereotoren. Het werkte, feestmuziek mag, maar pas na de overwinning natuurlijk.

Vanuit mijn schaakdoos naast Maikel Merkies kon ik alles goed overzien en beschouwen. Gelukkig maakte de tegenstander van Maikel geen bezwaar op het feit dat ik van zo dichtbij meekeek. Ik had beloofd niets aan Maikel te voor te zeggen of te doen. Misschien had ik dit, terugkijkend, toch moeten doen toen Maikel besloot zijn koning via f6 het bord op te spelen.

De tegenstanders druppelde binnen en ons team ging vol goede moed de strijd tegen het degradatie spook aan.
Zelfs Nikki waarvan je het niet direct had verwacht. Bij binnenkomst droeg hij oordopjes en keek zwaarmoedig naar de grond alsof hij de partij al gespeeld en verloren had. Het bleek echter een totaal verkeerde interpretatie van mijn kant aangezien het geen somberheid bleek te zijn, maar een volledige focus en concentratie. Hij vocht voor zijn team als een leeuw en had uiteindelijk zijn prooi dan ook stevig te pakken. De absolute focus kon hij loslaten en maakte plaats voor een meer ontspannen en vrolijke houding.

Cees van Gils pakte het creatief en scherp aan. Cees speelde zwart en koos voor een gambietje waar hij een centrum pion cadeau deed. De pointe bleef helaas uit en later gaf Cees ook nog een stuk weg. Dit keer geen gambiet volgens mij. Stoïcijns, maar in de wetenschap dat het al te laat was, speelde hij nog een tijdje verder maar het mocht niet baten.

De tegenstanders hadden ook een vrouwelijk lid meegenomen en of het toeval was weten we niet, maar Tamara mocht tegen haar uitkomen. Het Morra Gambiet kwam op de tafel. Tamara won het pionnetje even later terug, maar Astrid begon er eens flink de tijd voor te nemen om goede zetten te vinden. En dat deed ze. De ene goede zet naar de andere kwam uit haar handen en Tamara begon slechter en slechter te staan. Op de klok daarentegen was het verhaaltje andersom. Het vinden van de juiste zetten had Astrid zoveel tijd gekost dat ze op de 37e zet door haar tijd was. Helaas is dat niet de 40e zet en dus was de partij over. Een zure overwinning, maar desalniettemin een overwinning.

Uiteindelijk belandde alles op de schouders van onze Wiek. Met een stand van 3,5 tegen 3,5 zou deze partij ons lot bepalen (no pressure).  Helaas konden we het al een beetje zien aankomen, omdat Wiek een pionnetje achter stond, maar Wiek noemen ze niet voor niets soms “Sneaky Wieky” dus we hielden vast aan deze laatste strohalm. Het mocht niet baten. Bleek dat zijn tegenstander ook wel Sneaky Hennie werd genoemd. Tja, ‘there can only be one’.

Dit alles betekent dat we volgende jaar waarschijnlijk zullen degraderen naar de 6e klasse.
Ja er is nog wel kans, als we een grote overwinning op het Paardje behalen en de Baronie wat minder presteert.

Ach, zelfs al zouden we degraderen dan kunnen we volgend jaar weer mooi promoveren en een extra schaakklokje verdienen. Ook iets om naar uit te kijken toch.
Maar zover is het lang niet, we gaan eerst de Paardjes uit Made flink temmen.  

Bij wie mag ik deze competitie ronde in het doosje zitten?

Het was me een waar genoegen. Maikel in het bijzonder bedankt.

Schaakgroeten,
Crazy WaldoStaunton Etten-Leur 1RatingDe Baronie 3Rating
Merkies, M.M. (Maikel)1681Godderij, P.J.M. (Jo)17860 – 1
Leeuwen van, L.J.W. (Wiek)1616Daniels, H.A.M. (Hennie)16970 – 1
Gils van, C.M.W. (Cees)1641Boeren, P. (Paul)16500 – 1
Nipius, P.F.F. (Flip)1637Hendriks, A.F.C.J. (Zef)1678½ – ½
Es van, N.W. (Nikki)1670Smet de, S. (Sander)16081 – 0
Struijs, M. (Martijn)1526Kooten van, W.P. (Willem)14781 – 0
Koopman, D. (Daniel)1432Duuren van, F. (Frank)14590 – 1
Boxel van, T. (Tamara)1287Martens, A.L. (Astrid)14821 – 0
Gemiddelde Rating:1561Gemiddelde Rating:16053½-4½Staunton versus de Baronie 3