Het is weer bijna kerst! En daar zitten allerlei tradities bij: de kerstboom wordt weer op gezet, het huis wordt versierd, je hoort kerstmuziek op de radio en het jaarlijkse Staunton kerstsnelschaaktoernooi is weer geweest. Dit jaar kon het gelukkig fysiek doorgaan in D’N Drempel zaterdagmiddag 11 december. Er was een kleine maar gezellige opkomst. 8 mensen waren precies genoeg om een halve competitie te spelen (iedereen speelt 1x tegen elke tegenstander).

Dit was het eerste toernooi waar Michael Bastieri aan mee deed. Hij speelde de hele dag goed en wist zelfs nog een win te behalen. Een mooi resultaat voor een eerste keer en hopelijk zien we hem volgende keer weer!

Voor de 7e en 6e plaats was het een spannende strijd tussen Martijn en Daniël. Daniël wist midden op de middag een winst te behalen en boven Martijn te staan. De volgende ronde speelde ze tegen elkaar en hielden ze het maar op een remise. In de laatste ronde haalde Martijn toch nog een winst en beide stonden nu gelijk met 1,5 punten. Door weerstand van de tegenstander wist Daniël zijn plekje boven Martijn te behouden en was Daniël 6e en Martijn 7e. Beide hebben goed gespeeld en mogen blij zijn met het resultaat.

De 5e plaats was voor José Aroca, een schaakliefhebber die altijd wel van de partij is met snelschaaktoernooitjes. José speelde sterk en heeft zo, verspreid over de middag, 3 partijen gewonnen. Een mooi reusltaat!

In de bovenste laag van de ranglijst sta ik (Owen). Een verbetering van de vorige keer met 4 gewonnen partijen. De bird’s opening heeft mij hierin goed geholpen samen met wat creatief denkwerk.

Iemand met ook 4 punten was Tamara. Ze speelde ontzettend goed en wist door onderling resultaat toch boven mij te staan. Dit verbaasde haar, omdat ze volgens haarzelf “mentaal al achter stond, omdat ze altijd van mij verloor met dit soort toernooitjes”. Dit laat zien dat tradities niet altijd stand houden en Tamara wist toch een mooie 3e plaats te veroveren, mooi gedaan!

Net als met het vorige toernooi waren er 2 spelers die het erg spannend maakten voor de 1e plaats: de doorgewinterde veteraan Jan en het jonge talent Nikki. Het leek net op de F1 finale: Je hebt iemand die al een aantal toernooien had gewonnen en er nog een bij wou hebben (Jan) tegen iemand die op zoek was naar zijn eerste toernooiwinst op de club (Nikki).
Beide hadden van alle andere tegenstanders gewonnen, dus zou het neerkomen op de onderlinge partij. Dit was een remise, dus waren we nog niks wijzer over wie er had gewonnen. Er moest dus een barage partij gespeeld worden (5 minuten p.p.p.p. en de kleur werd bepaald door een munt tos). Jan was wit en speelde een opening die Nikki niet fijn vond spelen. Jan kon dit voordeel aanhouden en won de partij en daarmee ook het toernooi. Een mooie overwinning van Jan en zeker ook verdient! Ook Nikki heeft zeker goed gespeeld en kan trots zijn op de 2e plaats!

Het was een gezellig toernooi waarbij iedereen met mooie prijzen naar huis is gegaan! Het was nog wel de vraag wie welke prijs ging nemen, zou het de toffee worden of een andere trofee.
Ik hoop dat iedereen ervan heeft genoten en dat het we iedereen volgend jaar weer fysiek kunnen ontvangen voor het volgende snelschaaktoernooi!

Namens het bestuur wens ik iedereen een vrolijke kerst, een gelukkig nieuw jaar en zien we elkaar hopelijk snel weer op de vrijdagavonden.

Kerst snelschaaktoernooi 2021