Om tijdens deze moeilijke tijden toch nog te kunnen schaken, spelen we bij SV Staunton met 2 borden, omdat we zo ten alle tijde 1,5 meter afstand kunnen houden. Meestal gaat dit goed, maar soms blijkt het dat de twee borden een net iets andere stelling hebben. Zoals gebeurde in the partij van Maikel Merkies (met wit) tegen Cornelis van Gils (met zwart): Maikel dacht een pion te verplaatsen naar b5, echter dacht Cornelis dat de pion naar b4 ging. De onenigheid was echter snel beslecht, gezien b4 de allereerste zet van Maikel was. De partij werd hersteld naar het laatste moment dat de 2 borden dezelfde stelling hadden, en ging verder. Wat later kreeg Maikel een overtuigende aanval in de stelling in het diagram. Volgens de computer staat wit volledig gewonnen, maar welke zet is goed om een sterveling tot de winst te brengen?


1. Dh6+! Ke7 2. Lf6+. Nu mag de koning niet naar de d-lijn, want dan valt de dame na Td1. Dus is de enige optie 2. …Ke6, en nu beslist 3. Lb2+! De beste verdediging is nu 3. …Dg6, waarna wit de dames kan ruilen en de loper op a3 wint. De extra loper, een betere pionnenstructuur, en een veilige koning geeft wit een eindspel dat eenvoudig is om te winnen. De alternatieven zijn niet beter voor zwart: na 3. …Kf5 heeft wit mat in 3, naar de d-lijn gaan heeft dezelfde problemen als voorheen, en na 3. …Ke7 4. Tbd1 komt zwart in de problemen door schaak op a3, f6 of g5, afhankelijk waar de dame naar vlucht.
Maikel koos voor 

1. Dg7+ Ke7 2. Lf6+. Dit is in theorie nog winnend voor wit, maar het wordt wel moeilijker. De koning mag hier ook niet naar de d-lijn, dus volgt 3. …Ke6 en heeft wit moeite om de aanval te vervolgen. Maikel probeerde 4. La1 met als dreiging Df6+ om de koning naar de d-lijn te dwingen, maar Cornelis verdedigde goed: 4. …Dg6 5. De5+ Kd7 6. Ted1+. Het voordeel van verdedigen is dat er vaak niet veel zetten zijn die je hoeft te bekijken, en het vaak goed te doen is om de beste te vinden. Het nadeel is dat de verkeerde zet vaak fataal is: na 7. Kc8?? Dxe1# was de partij voorbij. De juiste verdediging was 7. Ld6. Hierna was de aanval voorbij geweest, en had de partij nog alle kanten op kunnen gaan.

Ronde 3 van het OK