Vrijdag 10 oktober was het weer tijd voor de 4e ronde van de interne competitie bij SV Staunton. Ik zou u graag vertellen dat ik opnieuw een moeilijke keuze heb moeten maken uit vele mooie partijen, maar ik moet bekennen dat er op die avond slechts één partij was waaraan ik mijn aandacht heb besteed: die van mijzelf. Daarom zal ik een stelling bespreken uit de partij van Martijn Struijs (ondergetekende, met wit) tegen Jan Hendrikx (met zwart).

In het diagram is een stelling te zien waar Jan een pion heeft geofferd om een sterke aanval te krijgen. Al zijn stukken doen mee en zwart staat hier op het eerste gezicht beter. Echter is de partij nog niet gespeeld, en als Martijn de aanval kan doorstaan is de kans op remise groot. Wat is de beste zet voor wit om de aanval te stoppen?


Martijn speelde 1. Kh2! Soms zijn de simpele zetten de beste. In de veel variaties komt wit in de problemen door een schaakje op de achterste lijn. Na deze zet is dat gevaar geweken. De computer geeft 1.Td1 als alternatief, met het idee om d2 te dekken en om zo het paard te activeren via e1-d3-c5. Echter is het niet eenvoudig om dit goed te spelen, na bijvoorbeeld 1. …Da4 mag het paard nog niet naar e1: 2. Pe1? Pxb2! Nu mag wit het paard op b2 niet slaan omdat de verdediging van de toren op d1 wegvalt (3. Txb2?? Txb2 4. Dxb2 Dxd1 en wit is de toren kwijt). Na
3.Td2 Pc4 heeft wit de pion voor niks weggegeven.


Meteen 1. Tc3? spelen is niet goed, want na 1. Txa3! Txb3 (1. …bxa3 Dxb1+) 2. Txb3 Txa1 is het vervolg 3. Txa1 Txb3 verplicht, omdat de toren op b1 met schaak geslagen kan worden. (3. Txb6?? Txb1+ 4. Kh2 Pxb6) Nu verliest wit de pion op b2, en daarna krijgt zwart een gewonnen eindspel dankzij de vrijpion op b7.


1. …Ta-a6?! 2. Tc3 (1. …Pxb2! was beter. Zwart lijkt hier in de problemen te komen door het gepende paard, maar het blijkt dat wit geen tijd heeft om hier gebruik van te maken.) Nu is 2. …Txa3? niet goed, want na 3. Txb3 Txa1 4. Txb6! geeft zwart geen schaak met het nemen van de toren op b1, en volgt 4. …Txb1 5. Txb7 Txb2 6. Txb2 Pxb2. Nu zowel de torens als de mogelijke vrijpionnen weg zijn, heeft zwart de winst verspeeld. De stelling is hier gelijk.


Hoewel de storm grotendeels voorbij is, moet wit nog steeds nauwkeurig spelen om een half puntje te kunnen halen. Jan wist nog een eindspel te bereiken wat in theorie gewonnen is voor zwart, maar ik (Martijn) kon hieruit met wat creatief paardenspel uiteindelijk toch een remise halen.

Ronde 4 van de interne competitie