Het nieuwe seizoen van schaakvereniging Staunton is weer van start gegaan en er zijn al veel spannende partijen voorbij gekomen, zoals deze partij uit de derde ronde van onze competitie. Na een dynamisch middenspel bereikten Tamara van Boxel (wit) en Gerard Snoeijs (zwart) de positie in het diagram, met zwart aan zet. 

De winnende zet in deze stelling is 1. …c1P+! Hierna volgt 2. Kd2 Pb3+ 3. Kd3 Txh8, en nu de witte dame weg is, heeft zwart dankzij het extra paard en de zwakke f-pion van wit een gewonnen eindspel. Helaas kwam Gerard pas na de partij tot de conclusie dat hij voor het paard moest gaan. Hij speelde 1. …Tc3+?? met het idee om de witte koning naar d2 of e3 te drijven, zo met schaak te promoveren naar een dame, en het initiatief te behouden. Echter trapte Tamara daar niet in en vervolgde de partij: 2. Ke2 d3+ 3. Kf2 c1D. Nu heeft Gerard weliswaar een dame gekregen, maar omdat het initiatief verloren is krijgt wit eerst de kans om mat te zetten. Na 4.Dg7+ was de aanval niet meer te stoppen (een mogelijk vervolg is 4. …Ke8 5. Txe6+ Kd8 6.Td6+ Kc8 7. Dd7+ Kb8 8. Tb6+ Ka8 9. Db7#), dus gaf Gerard de partij op.

Een scherpe conclusie van een spannende partij, waar Tamara de uiteindelijke winst greep. Zo zien we maar weer dat de waarde van een paard niet onderschat kan worden: als de nood hoog is, kan een paard meer waard zijn dan een koningin (of een koninkrijk, vraag maar aan Richard III).

Het schaakseizoen 2020-2021 is van start gegaan.