Voor vele van ons is het binnenkort weer feest, want het gezellige carnaval staat weer voor de deur! Wij hadden het geluk dat het feest voor ons al eerder begon, want wij mochten gezellig extern schaken tegen SG King. Behalve dat we er een gezellig feestje van hadden gemaakt op het schaakbord was er in hetzelfde gebouw ook een carnavalsfeestje voor jeugd aanwezig, wat een extra feestelijke sfeer gaf.
Onze opstelling bestond uit onze teamleider Yoshi, trouwe speler Wim, invaller Eddy en ik (Owen, ook invaller). Samen hebben we hard geschaakt en het bleef spannend tot de laatste zet.

Op bord 1 speelde Yoshi tegen een opening die hij zelf ook graag speelt. Dit gaf hem een mooi voordeel, want hij wist hoe je er tegen moet spelen. Hierdoor kwam Yoshi al gauw met een tijdsvoordeel, maar zijn tegenstander maakte het hem erg lastig in het middenspel. Uiteindelijk bood zijn tegenstander hem remise aan en na eventjes nadenken accepteerde Yoshi de remise.

Ikzelf speelde met zwart op bord 3 en besloot een toepasselijke opening te spelen: de Owen’s defence. Mijn tegenstander kende de opening vaag, maar gelukkig kwam ik er wel goed mee weg. Na de opening speelden we een erg gesloten spel, maar toen er wat meer ruimte kwam ontstonden er wat aanvalskansen voor mij. Helaas was de verdediging van mijn tegenstander te sterk waardoor ik er niet doorheen kwam. Na een poosje heb ik remise aangeboden, wat mijn tegenstander na overleg met zijn teamleider had aangenomen.

Naast mij op bord 2 zat Eddy. Hij speelde met wit de Engelse opening. Zijn tegenstander kende deze opening en kon er goed tegen spelen. Eddy kwam daardoor iets lastiger uit de opening, maar herpakte ontzettend goed in het middenspel. De partij eindigde in een lastig eindspel waar beide spelers een toren, een ander stuk (Eddy een paard en zijn tegenstander een loper) en een paar pionnen hadden. In dit lastige eindspel heeft Eddy uiteindelijk remise aangeboden. Zij waren de laatste partij die nog bezig waren, ze speelden al ongeveer 3 uur en het was een ontzettend lastig eindspel. Zijn tegenstander accepteerde de remise, wat voor ons de derde remise was die dag. Zou Wim hier verandering in brengen?

Wim speelde op bord 4 een opening met wit die hij best goed kent, het London Systeem. Vanuit daar werd er een mooie partij gespeeld waarbij er veel werd afgeruild. De tegenstander van Wim maakte ergens een klein foutje en Wim maakte er onmiddellijk gebruik van. De partij eindigde met een klassiek eindspel: een pion en koning naast elkaar en de koning van de tegenstander tegenover die pion. Wim wist wat hij moest doen en kon de pion naar de overkant krijgen. Zijn tegenstander gaf toen op en door de winst van Wim heeft ons team de Wimst behaald met 2,5 tegen 1,5!

De gezelligheid hield gelukkig nog niet op, want nadat we klaar waren en hadden opgeruimd kwam ons andere team vanuit Tilburg weer terug van hun externe wedstrijd. Samen zijn we naar de Moeierboom gegaan om de dag gezellig af te sluiten.


SV Staunton 2RatingSG King 3Rating
Martodihardjo-Bink, Y.A.V. (Yoshi)1586Dongen van, E.A.W.M. (Eric)1798½ – ½
Opdorp van, E. (Eddy)1342Vennix, F.A. (Frank)1484½ – ½
Santen van, O. (Owen)1161Veth de, C.C.M. (Christ)1537½ – ½
Ouden den, W. (Wim)0IJzermans, G.A.M. (Ger)12851 – 0
Gemiddelde Rating:1363Gemiddelde Rating:15262½-1½
Staunton 2 versus SG King 3, 11 februari: Onze Wimst