Op zaterdag 23 november was het alweer de derde ronde van de KNSB competitie. In klasse 5L ontving Staunton 1 de heren en dame van De Baronie 3, een team dat de eerste 2 rondes had verloren. Staunton 1 zelf had de eerste ronde gewonnen, maar in de 2e ronde ontbraken Jan (bord 1) en Kasper (bord 2) en dat bleek een zwaar gemis tegen De Drie Torens 2, die na 3 rondes een van de kampioenskandidaten in deze klasse lijkt te zijn. Gelukkig was in deze 3e ronde het hele team aanwezig, op naar de overwinning!
Bord 1: Jo Godderij – Jan Hendrikx 0-1
Jan speelde een complexe partij op bord 1, waarbij hij al snel de f en g pionnen naar voren speelde, maar toch zelf ook kort rokeerde, zodat beide koningen in het middenspel vooral door stukken beschermd moesten worden. Er zat continu een hoop spanning op de e, f en g lijnen, tot Jan de winnende combinatie vond:
De witte koning leek redelijk veilig te staan achter de 2 pionnen, maar niets is minder waar, want na 29. .. Txg3+! kan wit de toren niet nemen vanwege Dxg3 (overigens geeft de engine Kxg3 dezelfde evaluatie als het alternatief Kh2). Na 30. Kh2 Dxh4+ 31. Ph3 Lg7 32. Lh5 Tf8 33. De6 Txh3+! 34. Dxh3 Tf2+! 35. Txf2 Dxf2+ wint Jan de toren op e1, enkele zetten later gaf wit op.
Bord 2: Kasper Kuijpers – Arno Slagboom ½-½
Kasper had aan het begin van het middenspel een loper offer waarmee hij 2 pionnen won:
Na 19 Lxb5+!? (de engine zag toch nog een verdediging, daarover later meer) axb5 20. Dxb5+ Dd7 21. Txa8+ Lxa8+ 22. Db8+ Dd8 23. Dxd8+ Lxd8? (hier was Kxd8 de juiste verdediging, waarna zwart equality bereikt door de toren later na 24. Le5 Pxe4 25. Pxe4 naar e8 te spelen, met een discovery skewer op paard en loper) 24. Le5 wint Kasper het gewonnen stuk terug en staat 2 pionnen voor. Zijn tegenstander bleef zicht echter goed verweren en creëerde goede counterplay met zijn loperpaar waardoor Kasper deze marathonpartij uiteindelijk niet wist te winnen en er na 4,5 uur spelen remise werd afgesproken.
Bord 3: Kees Ooms – Nikki van Es 1-0
Nikki had een lastige partij met zwart, vanuit de opening had wit al een licht voordeel met sterke controle over het centrum, en in het middenspel leidde een paar onnauwkeurigheden van Nikki al snel tot een niet meer houdbare stelling. In zijn eigen woorden gaf hij een beetje vroegtijdig op, maar hij zag geen uitweg meer tegen de witte opstormende centrumpionnen
Bord 4: Wiek van Leeuwen – Hennie Daniel ½-½
Over de partij van Wiek kunnen we redelijk kort zijn, want dat was zijn partij ook. Wiek speelde een gambiet in de opening, en zijn tegenstander, al had hij daar een hoop denktijd voor nodig, vermeed alle complicaties. Al snel werden paarden en een loper afgeruild en op zet 16 toen ook de laatste lopers van het bord gingen verdwijnen bood Wiek remise aan wat zijn tegenstander accepteerde.
Bord 5: Maarten Seerden – Maikel Merkies 0-1
De partij op bord 5 was waarschijnlijk de spectaculairste van de dag. Al op zet 6 blunderde wit en stond Maikel compleet gewonnen, Maikel wilde echter niet te makkelijk winnen en besloot dus zijn tegenstander nog wat kansen te geven.
Wellicht had Maikel gemist dat wit nog een loper had op c1, of dat zowel zijn toren als zijn loper aangevallen stonden, maar in deze stelling besloot hij 11. ..Df6? te spelen. Na 12. Lf4 Td8 13. Lxc4 Pxa1? is de stelling in korte tijd van veel beter voor zwart naar veel beter voor wit gegaan. Gelukkig voor Maikel was het nog wel complex door de slechte positie van de witte koning en wist hij zich terug te vechten, waarna nog een blunder van zijn tegenstander hem zijn dame en de partij kostte.
Bord 6: Martijn Struijs – Kees van Dongen 1-0
Team captain Martijn is tot nu toe in topvorm dit seizoen, als enige speler wist hij in de eerste 3 competitierondes te winnen. Na een zeer gelijk opgaande partij, waarin beide spelers zeer nauwkeurig speelden, kwam Martijn in een eindspel terecht met beide 2 torens en 6 pionnen. Dit leek lang af te stevenen op een remise, totdat zwart een foutje maakte en de beslissende pawnbreak toe liet:
In deze stelling heeft Martijn de a en b pionnen onschadelijk gemaakt door b4 te spelen, en dreigt nu met d5. Zwart moet f3 spelen om d5 te voorkomen, en ook axb3 is speelbaar, maar verkiest 43. .. Tb8? waarna het binnen een paar zetten onhoudbaar blijkt: 44. d5 cxd5+ 45. Tdxd5 Teb6? (een tweede fout, maar ook zonder die fout was het al een groot voordeel voor wit) 46. Tc7+ Ke6 47. Tdd7 en zwart geeft op.
Bord 7: Zef Hendriks – Cees van Gils ½-½
Cees had een lastige partij met zwart. In een middenspel dat vol zat met tactics en waar Cees zelfs een pion voor kwam te staan, had wit veel dreiging op de koningsvleugel terwijl Cees moeilijk zijn stukken actiever kon krijgen. Wit miste zelfs een onverdedigbare mat dreiging:
Na 32. .. Lb4? Heeft wit na 33. Pg4 de dreiging van Dh6 gevolgd door Dxc7+ en Tc3+ met uiteindelijk mat op h8. Pg4 is belangrijk omdat het h6 aanvalt, waardoor Kees ook niet kan verdedigen met Lf8 – Lh6. Wit verkoos echter direct 33. Dh6 waarna Lf8 verdedigd, en het dame offer op h7 niet werkt.
Na deze gemiste kans stond kwam Cees iets beter te staan, al bleef wit veel dreiging hebben. Cees wist uiteindelijk de dreigingen te neutraliseren en bood remise aan, wat op dat moment genoeg was voor de overwinning van het team. Zijn tegenstander accepteerde direct, wat tot enige boosheid leidde van de speler op bord 2.
Bord 8: Eric Bolier – Astrid Martens ½-½
Eric kwam in zijn partij goed uit de opening en stond een tijd iets beter, zijn tegenstander had echter een sterke verdediging staan waar moeilijk doorheen te breken was en kreeg met goede counterplay op open g lijn zelfs winstkansen. In een complex tactisch steekspel met offers aan beide kanten werden er een hoop stukken afgeruild waarna er remise werd afgesproken in een ongelijke loper eindspel.