Een denderend seizoen ligt alweer achter ons. Niet getreurd, kijken we uit  naar een nieuw seizoen vol spanning,  sensatie, schaak listen en soms zelfs schaak bedrog.  Alvorens de lei helemaal schoon te vegen blikken we graag nog even terug op het afgelopen seizoen. 

Inmiddels behoren ze natuurlijk al tot het Staunton interieur maar dit seizoen mochten we Wout, Rien, Patrick ,Werner en Greshya verwelkomen als nieuwe leden. De een met wat meer ervaring achter het schaakbord dan de ander, maar allen strijdlustig en vaardig genoeg om het de oudere garde flink lastig te maken. Helaas hielden ze niet allen stand. Zo verloren we Rien als lid door ‘andere bezigheden’. Patrick verloren we als lid door hem ‘te verliezen als lid’. Ondanks pogingen hebben we plotsklaps niets meer van hem vernomen. Greshya zal haar schaak carrière voortzetten in haar thuisland Mexico en wellicht ook nog internationaler. Helaas heeft dit seizoen onze goede vriend en talentvolle speler Yoshi ook zijn koning omgegooid. Misschien vinden ‘de gevallenen’ hun weg eens weer terug naar Staunton. Laten we het hopen!

Goed, dan over tot de ranglijst. Op de derde plaats is geëindigd Wiek van Leeuwen. Op een fraaie tweede plaats Cees van Gils en op …. Uhm… Excuseer, ik schrijf dit blijkbaar op de automatische piloot. Waar bovenstaande vele seizoenen juist was, schrijf ik opgetogen dat we het einde van een era hebben bereikt. Cees en Wiek zijn uit de top drie verdwenen, de triarchie is niet meer!

Helaas (...of gelukkig?) hield Jan H. dit jaar in ieder geval nog stand tussen al het opkomend schaaktalent en schaakgeweld. Later gaf Jan H. in een interview aan ‘De Telegraaf’ toe dat hij zijn titel weliswaar prolongeerde maar hij het allerminst gemakkelijk had gehad en soms goed weg was gekomen met een remise. “Zwaar is het hoofd dat draagt de kroon, ik ga mijn huid in ieder geval zo duur mogelijk verkopen…kom maar op! ”, antwoordde Jan H. strijdlustig toen hem door ‘de krant’ gevraagd werd naar komend seizoen.

Met de vrijgekomen posities voor de tweede en respectievelijk derde plaats kwam de prangende vraag op welke twee talenten deze zouden gaan invullen. Talentvolle kandidaten genoeg dit seizoen. Neem nu Mats, die vorig jaar de trotse eigenaar van het stap 3 diploma werd. Wie had verwacht dat hij zich zo snel zou ontpoppen tot een levensgevaarlijke tegenstander. Zo moest onze krachtpatser Kasper toch een puntje inleveren aan Mats en ook Yoshi moest zijn koning omgooien in ronde acht. Of neem Wout die ‘eventjes’ een toernooi meedoet en met een rating van >1800 thuiskomt.
De grootste kanshebbers bleken toch Martijn, Kasper en Maikel M. Ze vochten elkaar het kot uit, maar Martijn bleef lange tijd favoriet voor positie twee. Helaas was het Mats Bats die in ronde 26 roet in het eten kwam gooien door te winnen van Martijn. Kasper was nu verzekerd van een knappe en zeer verdiende tweede plaats. Uiteindelijk waren het de inhaalronden waar de knoop moest worden doorgehakt of Martijn of Maikel met de eer van derde mocht gaan strijken.
Het einde van een tijdperk, zeker. Maar wie weet zullen ,‘oldschool’, Wiek en Cees ons verrassen met een fraaie comeback! Ik ben benieuwd en laten we het hopen, (... toch?).

Al bij al komen we tot onderstaande ranglijst en nog een tweetal eervolle vermeldingen. Tamara van Boxel op de derde plaats voor het OK, heel knap gedaan! Gefeliciteerd. En , last but not least, Eddy van Opdorp die aan het einde van het seizoen positie drie behaalde op de schaakpiramide met een gedurfde en tactisch uitgekiende eindspurt op de ladder.

Eindrangschikking interne competitie
1. Jan Hendrikx
2. Kasper Kuijpers
3. Martijn Struijs
Eindrangschikking open kampioenschap
1. Jan Hendrikx
2. Martijn Struijs
3. Tamara van Boxel
Eindrangschikking Schaak Piramide
1. Jan Hendrikx
2. Kasper Kuijpers
3. Eddy van Opdorp




Iedereen bedankt en tot volgend seizoen!
Jan Hendrikx
End Of An Era